WE HEBBEN NIEUWE PRODUCTEN! NEEM SNEL EEN KIJKJE.
Winkels Winkelmand

Geluid op maat. Jouw maat:

Ieder paar oren is uniek, maar de manier waarop je hoofdtelefoon en oordopjes geluid produceren is altijd hetzelfde geweest – tot nu. CustomTune-technologie, een baanbrekende innovatie van Bose, stemt geluid en geluidsblokkering af op ieder paar oren. Het resultaat? 's Werelds beste geluidsblokkering en rijker, meeslepender geluid.  

Bose QuietComfort II oordopjes op een natte bank in de buitenlucht

Een raketgeleerde met een idee voor personalisatie

Decennialang zijn hoofdtelefoons en oordopjes in de audio-industrie ontworpen om een acceptabele luisterervaring voor alle luisteraars te garanderen. 

Deze universele benadering garandeerde niet altijd de beste prestaties. Waarom? Omdat alle oren verschillend zijn – en die verschillen zijn van invloed op het geluid dat we horen en op de geluidsblokkering. 

“Ieders gehoorgangen zijn uniek, waardoor ze zich akoestisch anders gedragen”, benadrukt John Rule, PhD, ruimtevaartingenieur en senior systeemingenieur bij Bose. “Door hoofdtelefoons te produceren die geschikt waren voor alle oren, beperkten we de prestaties.”  

Rule had een idee. Wat als Bose de prestaties van hoofdtelefoons en oordopjes zou kunnen verbeteren door het geluid en de geluidsblokkering af te stemmen op ieder paar oren? Hij vertelde zijn baas dat hij een idee had voor personalisatie en vroeg om tijd en ruimte om aan het probleem te werken. 

Zes maanden later had Rule zijn visie van gepersonaliseerde geluidsblokkering gerealiseerd. Andere ingenieurs gebruikten zijn kerngedachte om een manier te vinden om gepersonaliseerd geluid aan te bieden. Samen groeiden de innovaties uit tot de CustomTune-technologie voor geluidskalibratie, die werd gelanceerd in onze noise cancelling-oordopjes, de Bose QuietComfort II oordopjes.

Bose QuietComfort II oordopjes en hun oplaadetui op een tafel

Hoe geeft CustomTune-technologie vorm aan jouw geluid?

Wanneer je de QuietComfort II oordopjes voor het eerst in je oren stopt, zenden ze een welkomstklank uit: een ‘thwomp’-geluidseffect. Dat geluid gaat door je gehoorgang en kaatst terug naar de oordopjes, waar het wordt opgepikt door microfoons. Dat is waar CustomTune zijn werk doet. 

De technologie maakt gebruik van complexe algoritmen en wiskunde om te begrijpen hoe de klank wordt veranderd door de grootte, vorm en diepte van je oren. De architectuur van je oren kan bijvoorbeeld sommige toonhoogtes versterken en andere juist dempen. CustomTune neutraliseert de impact die je oren hebben op het geluid. Dit zorgt ervoor dat het geluid zo dicht mogelijk bij de originele opname komt.  

Geluiden van buitenaf – en de geluidsisolerende golven die de oordopjes gebruiken om ze te onderdrukken – veranderen terwijl ze door je gehoorgang bewegen. CustomTune meet de veranderingen die worden veroorzaakt door de vorm van je oren en compenseert deze vervolgens. Dit resulteert in een veel stillere ervaring. Deze technologie dempt ook geluiden die lastig te dempen zijn, zoals stemmen.  

Vrouw met Bose QuietComfort II oordopjes

Hoe verbetert CustomTune je muziekervaring?

Rule en andere technici van Bose stonden versteld van het vermogen van CustomTune om geluiden te blokkeren. QuietComfort II oordopjes onderdrukken geluid van de buitenwereld beter dan andere noise cancelling oordopjes of over-ear hoofdtelefoons op de markt. 

“Waarom is dit van belang? Zonder krachtige geluidsblokkering ben je gedwongen het volume zo hoog te zetten dat het onaangenaam wordt om naar te luisteren”, legt Rule uit. “QuietComfort II oordopjes verwijderen bijna al het omgevingsgeluid, zodat je muziek in die mooie stille ruimte kan bewegen.” 

Welke invloed heeft gepersonaliseerde audio op je muziek? De meeste artiesten maken muziek met behulp van een geavanceerd audiosysteem in een geluidsstudio. Wanneer muziek in je oren wordt afgespeeld via een hoofdtelefoon of oordopjes, verandert de architectuur van je gehoorgang de muziek ten opzichte van de oorspronkelijke opname. Sommige frequenties worden benadrukt terwijl andere worden beperkt.   

“Dit betekent dat je muziek niet klinkt zoals het in een studio is gemixt en gemasterd”, zegt Rule. “CustomTune verwijdert het vervormende effect dat je oren hebben op het geluid, zodat je muziek klinkt zoals de artiest het bedoeld heeft.”

Vrouw met Bose QuietComfort II oordopjes in de buitenlucht

Een nalatenschap van innovatie bij Bose

Terugkijkend op de ontdekking van CustomTune wijst Rule erop dat nieuwe ideeën zelden uit het niets komen. Innovatie vindt plaats wanneer individuen of teams hun expertise op het ene gebied toepassen om een probleem op een ander gebied op te lossen. Er was een raketgeleerde voor nodig om gepersonaliseerde audio uit te vinden.  

“Ik heb in veel verschillende onderzoeksgebieden gewerkt, van akoestiek en brandstofcellen tot defensietechnologie en krachtige lasers”, geeft Rule aan. “Het Eureka-moment voor CustomTune kwam toen ik een wiskundige techniek uit mijn ruimtevaartverleden toepaste op dit akoestische probleem.”  

Is er iets kenmerkends aan Bose dat heeft bijgedragen aan de ontdekking? Rule zegt dat de cultuur van innovatie bij Bose hem enkele maanden de tijd gaf om aan een project te werken zonder garantie op succes. 

“Amar Bose, de oprichter van het bedrijf, was van mening dat het bedrijf altijd een team van slimme mensen moest hebben die onderzoek doen dat niet gebonden is aan productontwikkeling. Hun doel? Om iets beters te ontdekken. We kunnen later uitzoeken hoe we nieuwe ontdekkingen kunnen omzetten in geweldige producten. Als je bij Bose een geweldig idee hebt, word je aangemoedigd om het na te streven – en dat is precies wat ik deed.” 

De verkrijgbare producten kunnen per land verschillen.

GERELATEERDE PRODUCTEN

  Je hebt het maximale aantal items (4) om te vergelijken geselecteerd.   Maximum van 4 items bereikt   Je kunt alleen gelijksoortige producten met elkaar vergelijken.   Vergelijk alleen gelijksoortige producten.
(0)
Selecteer 2 tot 4 producten om te vergelijken

Gerelateerde verhalen

Vijf manieren waarop de nieuwe QuietComfort® II oordopjes de grenzen voor oordopjes verleggen
Bose draadloze oordopjes bedienen: vegen, tikken en drukken