WE HEBBEN NIEUWE PRODUCTEN! NEEM SNEL EEN KIJKJE.
Winkels Winkelmand

Is je draadloze outdoorspeaker echt waterdicht?

Zijn outdoorspeakers waterdicht? Het antwoord is niet altijd zo eenvoudig als je zou denken, maar dat geldt ook voor de vraag. Je hoort vaak kreten als waterdicht en waterbestendig, maar wat is het verschil daartussen?

Gelukkig bestaat er een internationaal classificatiesysteem dat een norm bepaalt voor elektronische producten en diensten. Als je dit systeem eenmaal begrijpt, begrijp je beter tegen welke omstandigheden je draadloze outdoorspeaker bestand is.

Waterdruppels op een SoundLink Flex Bluetooth speaker

Zo werken IP-classificaties

IPXX

De beschermingsclassificatie van een product wordt uitgedrukt met de letters IP, gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer is het beschermingsniveau tegen indringing door vaste vreemde voorwerpen, inclusief deeltjes zoals zand, vuil en stof. Het tweede cijfer geeft de mate van bescherming tegen water aan. Als de code een ‘X’ in plaats van een van beide cijfers bevat, is het product niet getest in die categorie.

Dit zijn alle IP-classificaties op een rij:

IPX0

Het product is niet beschermd tegen water.

IPX1 – IPX4

Het product blijft werken als het wordt blootgesteld aan vallende of gesproeide waterdruppels of spetters.

IPX5 – IPX6

Het product is bestand tegen waterstralen onder lage of hoge druk. Het kan worden beschouwd als ‘waterbestendig’.

IPX7 – IPX8

Het product is beschermd tegen tijdelijke onderdompeling in water en kan worden beschouwd als ‘waterdicht’.

IPX9

Het product is bestand tegen waterstralen met hoge druk en hoge temperaturen.

IEC-logo

De IP-code (ook wel Ingress Protection Rating) is een systeem dat is ontwikkeld door de International Electrotechnical Commission (IEC), een wereldwijde non-profit-, niet-gouvernementele organisatie. Het IEC is in 1906 opgericht, heeft haar hoofdkantoor in Genève en coördineert momenteel het werk van meer dan 20.000 deskundigen in 172 landen.

Uitvoerige tests bij Bose

Draagbare speakers van Bose worden grondig getest en krijgen een IP-classificatie, waardoor je eenvoudig de juiste draadloze outdoorspeaker voor je avonturen kunt kiezen. De SoundLink Flex Bluetooth® speaker heeft bijvoorbeeld een IP67-classificatie en is stof- en waterdicht. Je kunt hem probleemloos meenemen als je gaat suppen, hem in het zand op het strand laten vallen of naast het zwembad laten liggen. Mocht hij toch in het water terechtkomen, dan blijft hij drijven tot je hem oppakt.

Rebecca Kowalczyk, Project Engineer bij Bose, maakt deel uit van het team dat de nieuwe SoundLink Flex heeft ontwikkeld. Een cruciaal onderdeel van het proces was het kiezen van de beste materialen, legt Kowalczyk uit. ‘Bij het kiezen van de materialen letten we erop dat ze echt robuust zijn, dus was poedercoating op de grille een logische keuze. We gebruiken die nu voor onze professionele speakers die altijd buiten worden gebruikt.’

SoundLink Flex Bluetooth-speaker

De behuizing van de SoundLink Flex is net zo duurzaam. ‘Voor silicone geldt hetzelfde: het is gewoon een zeer inert materiaal dat niet reageert op de meeste weersomstandigheden en niet zo gemakkelijk beschadigd raakt. Uiteraard controleren we onze keuzes via tests tijdens het hele ontwikkelingsproces.’

Jon Rapp gebruikt een speciale testdouche om een voorbeeldsituatie van het binnendringen van water te testen

Tijdens het ontwerpproces gebruikt Jon Rapp, Reliability Engineer bij Bose, een speciale testdouche om een voorbeeldsituatie van het binnendringen van water te testen. ‘Deze test hebben we ontwikkeld om verschillende gebruiksscenario’s door de klant na te bootsen,’ vertelt hij. ‘We laten bijvoorbeeld warm water met zeep meermaals door de tester lopen, waardoor het product te maken krijgt met een aantal zeer zware omstandigheden waarin vloeistof kan binnendringen. We zoeken met de test de uiterste grenzen van wat het product aankan, zodat we de prestatiemarge kunnen beoordelen op een hoger niveau dan wat de klanten er volgens ons vermoedelijk mee gaan doen. We willen eigenlijk dat het product niet voor de test slaagt én dat we weten waardoor niet, zodat we die fouten eruit kunnen halen bij het ontwerp.’

De grenzen van waterdichtheid

SoundLink Micro Bluetooth speaker onder water

Als je je afvraagt of outdoorspeakers wel waterdicht zijn, kun je de IP-classificatie als richtsnoer gebruiken. Deze classificatie is namelijk op de specifieke tests gebaseerd die de speaker tijdens de productie ondergaat. Vergeet alleen niet dat langdurige blootstelling aan vocht nog steeds schade kan veroorzaken, ongeacht de classificatie. Een apparaat met IPX7-classificatie kan bijvoorbeeld maximaal 30 minuten worden ondergedompeld in water met een diepte van één meter. Bij een langere tijdsduur en grotere diepte kan dit nog steeds leiden tot waterschade.

Toch worden alle Bose outdoorspeakers gemaakt om waterbestendig te zijn en is de nieuwe SoundLink Flex een van de duurzaamste van allemaal. Als je een van deze speakers hebt, kun je zorgeloos het hele jaar door buiten luisteren. Of je nu een dag op het strand doorbrengt, door de regen wandelt of op de skipiste staat, met Bose kan het allemaal.

SoundLink Micro Bluetooth speaker bevestigd aan een stoel op het strand
SoundLink Flex Bluetooth-speaker die uit het water wordt gehaald

De verkrijgbare producten kunnen per land verschillen.

GERELATEERDE PRODUCTEN

Gerelateerde verhalen

3 manieren waarop muziek je motiveert
Vind je perfecte audiomatch voor het buitenleven

Kan ik mijn Bluetooth-speaker in de regen of in de buurt van water gebruiken?

Sommige Bose Bluetooth-speakers zijn waterdicht of waterbestendig en kunnen worden gebruikt in natte omgevingen, maar je moet de productspecificaties goed controleren voordat je je speaker blootstelt aan water of vocht.

Zijn Bose Bluetooth-speakers waterdicht of waterbestendig?

Ja. De Bose SoundLink Flex en SoundLink Micro Bluetooth-speakers hebben een waterdichtheid en stofdichtheid met een IP67-classificatie en zijn daarmee ideaal voor gebruik buitenshuis.

Wat zijn waterdichte speakers?

Waterdichte speakers zijn speakers die zijn ontworpen om blootstelling aan water en vocht te weerstaan, waardoor ze ideaal zijn voor buitenactiviteiten en activiteiten rond het water.

Wat is de waterdichtheidsclassificatie van waterdichte speakers?

Waterdichte speakers hebben verschillende waterdichtheidsclassificaties, die aangeven hoe goed ze beschermd zijn tegen water en vocht. De meeste van onze speakers zijn geclassificeerd als IPX4, IP55 of IP67.

Kan ik waterdichte speakers in de buurt van het zwembad of de zee gebruiken?

Ja. Bose waterdichte speakers zijn ontworpen om in de buurt van het zwembad of de zee gebruikt te worden, maar controleer voor gebruik wel even de waterdichtheid.

Kan ik meerdere waterdichte speakers op elkaar aansluiten?

Ja. Met de waterdichte SoundLink-speakers van Bose kun je meerdere speakers op elkaar aansluiten voor een meer meeslepende (stereo) audio-ervaring.

Zijn Bose waterdichte speakers duurzaam?

Ja. Onze waterdichte speakers zijn duurzaam ontworpen en bestand tegen blootstelling aan water en vocht.

Wat is het verschil tussen waterdichte en waterbestendige speakers?

Waterdichte speakers zijn ontworpen om volledig onder water te kunnen, en waterbestendige speakers zijn tot op zekere hoogte bestand tegen water, maar mogelijk niet tegen volledige onderdompeling.