Vrijblijvende proefperiode van 90 dagen, 2 jaar garantie en gratis standaardlevering bij bestellingen boven de € 45

Hoe noise cancelling-hoofdtelefoons voor een aangename vlucht zorgen

Je hebt al genoeg aan je hoofd wanneer je gaat vliegen. Een noise cancelling-hoofdtelefoon kan de oplossing zijn.

Waar je ook naartoe gaat, het vliegtuig is een snelle manier om je bestemming te bereiken. Maar geen stille.

Dr. Amar Bose besefte dat in 1978 aan boord van een vlucht van Zürich naar Boston. Luchtvaartmaatschappijen boden sinds 1963 audio-entertainment tijdens vluchten met behulp van pneumatische hoofdtelefoons: buisvormige headsets die eruitzien als stethoscopen. Eind jaren 70 werden deze vervangen door elektronische hoofdtelefoons. Toen dr. Bose deze voor het eerst opzette op weg naar Boston, was hij tegelijkertijd enthousiast en teleurgesteld. De elektronische hoofdtelefoon leverde prima geluid, maar de vliegtuigcabines waren te lawaaiig om het goed te kunnen horen.

Toen kreeg Dr. Bose een ingeving. Op basis van natuurkundige principes bedacht hij een headset met een microfoon die omgevingsgeluid detecteert en elektronica die een gelijkwaardig en tegengesteld signaal genereert dat het geluid neutraliseert voordat dit het trommelvlies bereikt. En daarmee werd de noise cancelling-hoofdtelefoon geboren.

Meer dan vier decennia later is lawaai in vliegtuigen nog steeds een probleem. In 2018 vroeg het online reisbureau Agoda meer dan 10.000 reizigers wereldwijd wat ze het irritantst vonden tijdens het reizen. Lawaaiige passagiers stonden boven aan de lijst.

Gelukkig hebben reizigers vandaag iets wat ze in 1978 niet hadden: de beste noise cancelling-hoofdtelefoons voor op reis. Hoewel ze niet helpen tegen overvolle bagagevakken of ongemanierde stoelschoppers, bieden ze wel een oplossing voor deze vier klachten:

Klacht: lawaaiige motoren die entertainment overstemmen

Het constante lawaai in vliegtuigen was een van de problemen die dr. Bose inspireerde om noise cancelling-hoofdtelefoons te ontwikkelen. De draaiende motor, suizende wind en zoemende airco produceren een zachte maar constante ruis, waardoor de audio van films, series en ander entertainment moeilijk te horen is. Noise cancelling-hoofdtelefoons onderdrukken dat omgevingsgeluid en leveren een veel betere geluidskwaliteit dan de hoofdtelefoons die je aan boord krijgt. Zo hebben de QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling headphones actieve equalisatie die zorgt voor helder geluid, terwijl de Bose Noise Cancelling Headphones 700 en QuietComfort 35 wireless headphones II volumeafhankelijke equalisatie hebben die hetzelfde doet. Door de combinatie van uitstekende audio en actieve noise cancelling geniet je veel meer van muziek, films of de stilte.

 

Het ergste van het omgevingslawaai in vliegtuigen is dat het nooit ophoudt. Of je vlucht nu één of vijftien uur duurt, het lawaai blijft. De beste noise cancelling-hoofdtelefoons voor vliegtuigpassagiers hebben daarom een lange accuduur. De accu van QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling headphones gaat tot 16 uur mee, terwijl die van QuietComfort 35 wireless headphones II en Bose Noise Cancelling Headphones 700 tot wel 20 uur meegaan – genoeg voor zelfs de langste internationale vluchten.

Klacht: praatgrage buren

Je weet nooit naast wie je komt te zitten. Het kan de schone slaapster zijn, maar ook net zo goed de praatzieke passagier. Met een noise cancelling-hoofdtelefoon geef je een beleefd teken dat je rust wilt en geen gesprek. En als die persoon met de andere buur begint te praten? Je hoofdtelefoon zorgt dat je ook echt rust krijgt door hun gesprek buiten te sluiten.

Maar er zijn ook dingen die je wel moet horen. Bijvoorbeeld een mededeling van de piloot of het cabinepersoneel. Bose Noise Cancelling Headphones 700 hebben 11 noise cancelling-niveaus, waaronder een conversatiemodus die je kunt gebruiken om noise cancelling te onderbreken wanneer dat nodig is. En QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling headphones hebben de Aware-modus, waarmee je met één druk op de knop hoort wat er om je heen gebeurt.

Klacht: vliegangst

Veel mensen zijn bang om te vliegen. Volgens de Anxiety and Depresssion Association of America is 20% van de bevolking zelfs zo bang dat ze niet op vakantie gaan of geen baan aannemen waarvoor ze mogelijk moeten reizen. Als je vliegangst hebt, kan een noise cancelling-hoofdtelefoon helpen. Uit een onderzoek uit 2013 bleek bijvoorbeeld dat luisteren naar klassieke muziek en natuurgeluiden stress kan verminderen of de reactie van het lichaam erop kan verbeteren. En Britse neurowetenschappers ontdekten in 2017 dat muziek de angst met maar liefst 65% kan verminderen. Ze stelden een lijst samen met de tien meest rustgevende nummers ooit. Je kunt ze allemaal beluisteren via een gratis Spotify®-afspeellijst, samengesteld door Inc.com-schrijver Melanie Curtin.

Muziek en natuurgeluiden zijn niet de enige optie. Dankzij de Bluetooth®-connectiviteit kun je de noise cancelling-hoofdtelefoons van Bose ook gebruiken om bijvoorbeeld naar Headspace of andere mobiele apps te luisteren die je bij ademhalingsoefeningen of zelfs meditatiesessies begeleiden.

Klacht: slaapproblemen

Veel mensen kunnen moeilijk slapen in het vliegtuig. Nekkussens en oogmaskers kunnen helpen, maar niet tegen die huilende baby een paar rijen verder, het cabinepersoneel dat bestellingen opneemt of de snurkende passagier naast je. Noise cancelling-hoofdtelefoons kunnen dat wel.

Maar het gaat niet alleen om de geluiden die je buitensluit. Het gaat ook om de geluiden waarmee die worden vervangen. Via de Bose Music-app kun je eenvoudig muziek bedienen en afspelen om je te helpen slapen. Stream bijvoorbeeld een rustgevende zender van je favoriete muziekstreamdienst via de wifi aan boord. Of maak een ontspannende afspeellijst via je eigen muziekbibliotheek.

Comfort is ook essentieel. De QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling headphones hebben bijvoorbeeld geavanceerde oortips die comfortabel blijven zitten terwijl je slaapt.

Hoe je je tijd in de wolken ook wilt doorbrengen – een dutje doen, een film kijken of naar audio luisteren – noise cancelling-hoofdtelefoons maken het mogelijk.

De beschikbare producten kunnen per land verschillen